Kemal Kılıçdaroğlu neden kaybetti?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fazlasıyla politize olduğumuz, birbirimizi yediğimiz ve sonrasında kazanan tarafın kaybeden tarafa cinsellik göndermeli laflar soktuğu bir seçimin daha sonuna geldik. Bir kesimin deyişiyle adam kazandı.

Peki Kemal Kılıçdaroğlu’unun kazanamamasındaki temel sebepler nelerdi? Bana göre oldukça başarılı bi kampanya yürütmesine rağmen şu sebeplerden kaybetti.

Kemal Kılıçdaroğlu kazanmak istemedi

Aklıma en son getirmek istediğim olasılık bu ama en başa yazıyorum. Sosyal medyada paylaşılanların ne kadarı doğru bilemeyiz ama kesin olan şu ki CHP teşkilatı bazı noktalarda hükümete destek olur nitelikte davranışlar sergiledi. Mesela Suriyelilerin ve göçmenlerin Türkiyeye girmesi konusunda hiç bir aksiyonda bulunmadı, mesela para ile vatandaşlık satılması konusunda hiç bir aksiyonda bulunmadı mesela seçim güvenliği konusunda yeterli önlemi almadı. Kemal Kılıçdaroğlu yapılan tüm uyarılara rağmen kendini aday gösterdi. Yapılan kampanya fena değildi ama bana göre sanki ya kazara kazanırsak korkusu vardı. Fetö ve pkk ile ilişkili adaylar göstererek ya da onlara parti içerisinde görev vererek karşı tarafın propaganda yapması için koz verildi.

Algı

Algıları kırmak zordur. Cumhuriyet Halk Partisi zamanında nasıl bir travmaya sebep olmuşsa, şu anki yöneticiler ne yaparlarsa yapsın bu imajdan kurtulamıyor. Örneğin din algısı. CHP din düşmanı bir parti olarak görünüyor ve baş örtüsü yasağıyla ilişkilendirilmiş. Her ne kadar günümüzde ekonomi bozuk olsa da zamanında yaşanmış bazı zorluklar ki bu zorluklar 40-50 yıl öncesine dayanıyor ve zamanın hükümetleri içerisinde CHP yok, CHP’nin suçu olarak görünüyor. Örneğin CHP’li bir genç ne zaman ekonominin kötülüğünden dem vursa, babası ya da yaşlı biri, “Siz eskinin yağ kuyruklarını bilmiyorsunuz” diye cevap veriyor. Benim babam bile yağ kuyruğu olmasa bile sigara kuyruklarından yakındı. Benim bildiğim hiç bir dönemde sigara kuyruğu oluşmadı, muhtemelen bahsettiği dönem 80’li yıllar. Yani sonuç olarak ekonomiyi 21 yıldır AKP yönetiyor olsa bile bu kesim için sorumlu CHP.

Kaldı ki din propagandası ile uyuşturulmuş bu kesim için ekonominin kötü olması o kadar da önemli değildir. Mesela aylık 3.000 TL’ye çalışan biri seçim gecesi sokağa çıkıp sevinç naraları atıyor. İtiraf etmek gerekir ki bu haliyle bile ekonomik olarak geçmişten daha iyidir ya da öyle olduğunu düşünüyordur.

AKP’nin iyi yaptığı şeyler

21 yıllık iktidarında AKP’nin iyi yaptığı şeyler var, bunlar arasında en önemlisi Anadolu İnsanının sorunlarına eğilebilmesi. Ak Parti Anadolunun köylerine kadar propagandasını ve hizmetlerini ulaştırırken bugün 150.000 nüfuslu bir kentte CHP’li milletvekillerinin adını bile duymadık. Ak Parti her ne kadar fark etmese de köylüleri ekonomik olarak desteklemiş ve onların bir nefes almasını sağlamıştır. Orta kesimi yok etmiştir o ayrı mesele, ve üst ekonomi sınıfı da malumunuz servet transferinin yoğun olarak yaşandığı bir katman ama iş köylülere geldiğinde AKP onların sinir uçlarını okşamıştır. CHP ise anadolu köylerinde ve şehirlerinde bir varlık gösterememiştir. Halka inememiş nitekim metropollerde önde olmasına karşın kaybetmiştir.

Medya gücü

Hükümetin çok güçlü bir medya gücü ve buna bağlı olarak propaganda yapma kabiliyeti var. Buna karşın muhalefet kampanyasını daha çok twitter üzerinden yürüttü. Anadolu halkının, AKP tabanının twitter ile uzaktan yakından bir bağı yok. Bunlar çoğunlukla akşama kadar dedikodu programı izleyen kesim ve CHP’nin bu kesime hitap edecek bir kampanyasını göremedik. Kanal D kanalında yayınlanan bir sabah programında bile sürekli dudaklarını yalayan bir şahıs aylarca propaganda yaptı.

Sonuç olarak AKP’nin medya kontrolü, din faktörü ve yaptığı pkk propagandası ve yabancıların ülkenin geleceği için oy kullandırılması seçimi Kılıçdaroğlu’na kaybettirdi. Her şeye rağmen kazanılabilecek bir seçimdi, kazanılamamasının tek açıklaması malesef bunun istenmemesiydi.

Kemal Kılıçdaroğlu neden kaybetti?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ajans Kozan ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!